Jose Manuel Ballester

CAST

Vestibulo principal 2 Rijksmuseum. 2005 Beijing (2005) © José Manuel Ballester

Vestíbulo principal, Rijksmuseum (2005) // Beijing (2005) © José Manuel Ballester

Jose Manuel Ballester (Madrid 1960). Pintor i fotògraf, llicenciat en Belles Arts en 1984 per la Universidad Complutense de Madrid, és Premio Nacional de Fotografía 2010.

La seva carrera artística va començar en la pintura amb especial interès per la tècnica de les escoles italiana i flamenca dels segles XV i XVIII. A partir de 1990, va començar a conjugar pintura i fotografia. D’entre les seves nombroses exposicions destacaquem Lugares de Paso (València 2003), Setting Out (Nova York 2003) o Habitación 523 (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid 2005) i recentement Fervor de Metrópolis (Pinacoteca del Estado de Sao Paulo) i La Abstracción en la Realidad, Sala Alcalá 31, Comunidad de Madrid i DA2 de Salamanca (2011), i Espacios Ocultos a l’Academia de España a Roma (2012). De manera col·lectiva ha exposat en nombroses ocasions en ARCO, ART CHICAGO, ART FORUM ALEMANIA, PARISPHOTO i ART MIAMI, i a ciutats com ara Dallas, París, Miami, Sao Paulo, Dubai, Pekín, Shanghai, Toronto, entre d’altres.

Guardonat amb el Premio Nacional de Grabado en 1999. Al 2006 li va ser concedit el Premio Goya de Pintura Villa de Madrid i posteriorment al 2008 el Premio de Fotografía de la Comunidad de Madrid. Al Novembre de 2010 li va ser atorgat el Premio Nacional de Fotografía pel Ministerio de Cultura. El jurat va concedir el premi per majoria per la seva trajectòria personal, per la seva singular interpretació de l’espai arquitectònic i la llum i una renovació destacada en les tècniques fotogràfiques.

Les seves obres formen part dels fons del MNCARS, Museo Marugame de Arte Contemporáneo Español de Japó, IVAM de València, Museo de Arte de Miami i Cisneros Fontanals Art Foundation de Miami , Central Academy of Fine Arts de Pekín, Patio Herreriano de Valladolid, 21 Century Museum de Kentucky, Museo Würth de Logroño, Fundación Telefónica, Banco Espíritu Santo, Museo Guggenheim de Bilbao i Fundación Coca Cola, entre d’altres.